Thursday, March 13, 2014

Cara2 Apply Internship di USM (Jabatan Mikrobiologi & Parasitologi Perubatan) ~

Salam semua ^^
dah lame kan xhapdet blog ni?? biase la kan,malas gile nak taip2 ni..tmbah2 skrg tengah praktikal,lagi la malas.. padahal bukan sibuk sangat ponnn...

Utk pengetahuan korang2 semua kan, start from 17/2-2/8 aku dah start praktikal kat USM Kubang Kerian..tempat y 1 ketika dulu aku pena berangan nak study (nak jadi dr la kononnya).. so,sebab ape post ni tercipta?? Sebab aku dgn bmurah hatinye nak share cara2 untuk apply internship kat sini..OK,mula2 aku nak cerita kejadian sebelum start internship ni..

Mula2 after dengar briefing dari unit LI cara2 apply intern,aku anta la kt semua  company y aku tringin nak keja. niat asal mmg aftr LI nk trus keja, tapi kita merancang, Allah y tentukan jadi ke x..salah satu tempat y aku apply is USM Kbg Kerian..Aku pon tak ingat bila aku apply kat sini, n xtaw ape motif aku sdgkn aku mmg xnk pon further study..taw2 je cek email dpt reply dr one of lecturer from jbtn Mikro ni asking whether aku nak further Msc or not and she already has one project for me. time 2 trus smangat nk further study tu bkobar2..tak fkir pnjg, trus agree nk wat intern kt USM. tai ye la, kite dari UMP, nak ke USM mestila xnak sorg2 kan, so aku ajak member sorg same2 wat intern kt usm..at least ade kwn..ak approach Dr. Kiren (SV aku kat sini) and mintak permission dia untuk amek lagi sorg student n she agree..Honestly, Dr Kiren mmg seorang SV y sgt10x baik..

TAPI, kat situ aku dah silap..after aku dah anta appplication for intern kat Dr Kiren n she agree to accept me n my friend 2, aku kena ikut procedure USM pulak utk dpt official letter dari pihak USM. tapi time tu aku xtahu..so mmg byk gile problem smpy la lagi brape hari nk g USM still x settle prob tu.. aku xkn cite prob tu sbb kalau cite mmg pnjg gile la entry kali ni,hehehe..so,kat bwh ni aku akan cerita procedure y betul k..

1) hntr application through pos ke Jbtn Mikrobiologi & Parasitologi Perubatan

2) HOD diorang akan appprove/reject application korg 2

3) Utk y di approve, application korg akan di hantar ke Pjbt Pendaftar n PP akan pos official letter kat korg..slalunye pos kat rumah korg..

4) Dah dpt official letter tu korg ley la start apply hostel diorg (utk y stay jauh) nanti aku akan wat 1 entry lak procedure utk apply hostel..

5) g register je kat USM,tq...

tu je..snangkan..just y problem kat aku nye, aku anta e-mail trus kat Dr Kiren..n aku xtaw kena anta blik application tu kat department diorg lak..member2 aku yang lain ade je y intern skali tapi diorg x apply kat lecturer..sape2 y just apply thru pos without approach any lecturer, korg akan dppt wat rotation lab n SV korg will be En Nadzri (pown sgt6x baik). tapi dlm case aku,aku apply kat lecturer so aku dpt under research project..so,ape beza rotation n research??

Utk y dpt research project, 1st korg bruntung sbb dpt lecturer as ur SV..lecturer ni slalunye x amek rmai pown student intern bwh dia..mcm Dr Kiren,dy just amek 1 or 2 students je..n student under research project usually akan dpt further Msc under SV y same..so, lucky for u la kn,da dpt lab sniri,taw da procedure2 ape nk wat cz time intern nt dy akn ajar smua n u akn dpt ur own project nt..usually, student y nak sambung study (ade interest) akan diberi 1 project y boleh jd project master (kalau korg btuah,ley jdi project PHD trus)..so time intern 2 pandai2 la adapt..tunjuk kehebatan2 korg kt dlm lab 2 nt..kerajinan2 pown kene tunjukkan jgak n kalau Dr tanye,nk further study ke x,trus je ckp nak..kan senang 2..

Utk rotation lab, kat lab mikrob ni ada dlm 6 ke 7 lab rasenye...ade serology, micro, bacteriology, virology n mcm2 lg la..korg akn dpt try msuk smua lab..maybe 1st week kat kaunter, then 2nd week kat media lab lak, n 3rd week g bacteriology lab lak n so on smpy abes prktikal..kelebihannye,korg lg byk experience la sbb kt lab ni byk wat test..sample2 patient dari HUSM n other hospitals akn di hntr kt lab ni n lab2 y b'kaitan akan wat test tu la nk confirmkn sakit ape..utk y nak further study,bolehhh..tapi korg kena rjin btanya ckt..sbb dlm rotation lab, there is no lecturer y akn guide or tgk korg wat keje..mostly y ajar staff..so kena la friendly..tanya staff2 cmne nk approach lecturer,nk smbung study..xpown tanye je En Nadzri,lgi senang..tapi rotation lab ni mmg rmai student intern..mcm kitorg nyer batch,aku dgr smpy 20 org x slh aku..

OK, tu la sedikit sebanyak benda y nak diceritakn ary ni..hopefully dapat membantu student2 y pening cm aku dl,hahaha..owh lupe lak..SV aku nme sbnrnye Dr Kirnpal Kaur Banga Singh..tp rmai y kenal dia ngn panggilan Dr Kiren..dy sgt3 baik.. aku dpt wat intern under research project n project aku is proteomic..Dr Kiren ni expertise dia proteomic la..mmg bruntung la kan,byk ley tnya dia..n dia xlokek ilmu lgsg..mmg byk advices y dia bagi everytime kitorg jumpa dia n dia xkisah kalau korg nak pinjam tesis2 y ade dlm bilik dia.. mcm project aku, ley extend smpy Phd level,n tesis2 y ade ngn dy mmg b'guna sgt3..korg2 y mmg interested gila2 nk further study, better korg rajin wat reading..cz slalunye Dr Kiren xckp dy nak ape2 tapi once korg jumpa dia,dia akan tnye ape y korg dpt for dat week..lagi bgus if korg ley summarize smua dlm bntuk hardcopy n tnjuk kt dia..Dr Kiren mmg suke org y kreatif ni.. 

ok3, ni da btul2 habis da la..ni je kowt aku rase info berguna utk korg smua..nanti rajin aku wat entry lagi ea sal intern kat cni,hehe..k la,bye3 ^^

Salam..

No comments:

Post a Comment